Hall of Fame 14.1.2017 kokosi jälleen seiväsväen yhteen
Suomalaisen seiväshypyn Hall of Fame -tapahtuma järjestettiin lauantaina 14.1.2017 Pajulahden liikuntakeskuksessa Seiväshypyn Talvikarnevaalien yhteydessä. Jo viidettä kertaa järjestetty tilaisuus kokosi yhteen nykyiset ja entiset hyppääjät kunniakerhon uusien jäsenten julkistukseen.
Terässeipään mestarit, Erkki Kataja ja Risto Ankio, seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhoon
Erkki Katajan ura Suomen kärkihyppääjänä kesti viitisen vuotta. Ensimmäisen Suomen mestaruutensa hän voitti v. 1947 ja uusi SM-arvonsa myös kahtena seuraavana vuonna. Vuosi 1948 oli Lontoon olympiavuosi ja Kataja nosti Suomen ennätyksen lukemaan 425 ja valittiin Suomen edustajaksi Lontoon olympiakisoihin. Kataja aiheutti Suomen joukkueen suurimman yllätyksen valtaamalla hopeamitalin tuloksella 420. Olosuhteet olivat mitä kurjimmat ja monet suosikeista epäonnistuivat. Kultakin oli lähellä. Helsingin olympialaisissa Kataja oli kymmenes tuloksella 410. Suomen ennätystä Erkki Kataja kohensi kolmeen otteeseen v. 1947-50 tuloksin 423, 425 ja 427. Maaotteluedustajana hän oli 14 kertaa ja hankki seitsemän voittoa. Palkinnon vastaanotti tilaisuudessa Erkin poika Jukka Kataja, joka kertoi isänsä olleen värikäs ja kilpailuhenkinen persoona.
Risto Ankio edusti Suomea olympialaisissa ja oli viimeinen terässeipäällä Suomen ennätyksen tehnyt hyppääjä. Ankio sijoittui Belgradin EM-kilpailuissa 1962 neljänneksi. Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa hän saavutti hopeaa vuonna 1961 ja pronssia vuonna 1963. Ankio paransi syyskuussa 1961 Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksen tulokseen 458. Tämä jäi viimeiseksi terässeipäällä hypätyksi ennätykseksi. Maaliskuussa 1962 Ankio hyppäsi lasikuituseipäällä epävirallisen sisäratojen Euroopan ennätyksen 476.
Risto Ankio kiitti puheessaan valmentajaansa Eeles Landströmiä urastaan. Eeles opetti Ristolle oikean hyppytekniikan ja oli usein arvokkaana tukena kisoissa.
Seiväshypyn Hall of Fame -kunniakerhon henkilövalinnat tekee vuosittain toimikunta, jonka jäsenet ovat Aulis Kairento, Raimo Eskola, Jorma Mäkelä ja Jouko Mäki-Lohiluoma.
Vuoden seiväshyppyteko, -yllättäjä ja -valmentaja
Tilaisuudessa palkittiin myös Vuoden seiväshyppyteko, sen vastaanotti Wilma Murron puolesta hänen äitinsä Sari Murto. 17-vuotias Wilma Murto teki alle 20-vuotiaiden seiväshypyn maailmanennätyksen 471 hallikisoissa Saksan Zweibrückenissä. Tulos on myös naisten Suomen ennätys. Murto paransi kisassa maailmanennätystä kahdesti hyppäämällä ensin 465. Murto yritti vielä korkeudesta 477, mutta kolmas ennätysparannus ei enää onnistunut. Salon Vilppaan hyppääjän aikaisempi halliennätys oli 455.
Vuoden yllättäjä -palkinnon sai Alina Strömberg 17 v. tyttöjen EM-kisojen voitosta. Larsmo IF:n seiväshyppääjä Alina Strömberg otti tiukassa paikassa Suomen ensimmäisen kultamitalin junioreiden EM-kilpailuissa Tbilisissä. Strömberg paransi ennätystään peräti 15 sentillä voittaen tyttöjen seiväshypyn tuloksella 415.
Vuoden valmentaja -palkinnon sai Jarno Koivunen. Jarno on todella työlleen omistautunut seiväsvalmentaja ja seiväskoulutoiminnan uranuurtaja. Turun juniorikoulussa ovat perusoppinsa saaneet Minnan ja Wilman lisäksi mm. Suomen mestarit Eemeli Salomäki ja Jouni Marjaniemi.
Kolmilapsisen perheen pää viettää kesälomansa perheen kanssa toukokuussa seiväshyppyleirillä Formiassa. Perhe lomailee, isä valmentaa! ”Valmentamisessa ja urheilussa on parasta omien rajojen tavoittelu, kilpailuissa koettu jännitys ja tunnetilojen ääripäät: onnistumisen riemu ja pettymyksen tuska. Normaalielämässä ei vastaavaa koe”, hän sanoo.
Pentti Nikula -mitalit
Naisten uudet 4 metrin ylittäjät ja miesten 5 metrin ylittäjät palkittiin Pentti Nikula -mitalilla, joita jakamassa olivat Pentti Nikula ja Jouko Mäki-Lohiluoma. Naisista palkinnon saivat Saga Andersson, Alina Strömberg ja Henriikka Könönen. Miesten tuorein viiden metrin ylittäjä on Eetu Turakainen.
1960-luvun seiväshyppyvideot julkistettiin
Iltapäivä jatkui kalakeiton, kakkukahvien, tarinoiden, videoiden ja haastatteluiden parissa. Risto Laitinen järjesti tilaisuuden suurimman yllätyksen esittämällä 1960-luvun seiväshyppyvideoita, jotka oli 8 mm kaitafilmiltä siirretty digitaaliseen muotoon. Videoita oli etsitty Akaan Sanomissa julkaistun pyynnön avulla ja paikallisten toimittajien kaitafilmit löytyivät ja niiden käyttöön saatiin lupa. Videot tullaan julkaisemaan myös Seivästallin sivuilla.
Seiväshypyn A-kilpailulle suuria odotuksia
Illalla klo 18.30 alkoi seiväshypyn A-kilpailu, jossa paikalla olivat suomalaiset huiput. Varsinkin Wilma Murron ja Minna Nikkasen tuloskunnosta oli jo saatu näyttöjä ja niille toivottiin illan kisassa jatkoa. Katsomossa oli jälleen asiantuntemusta ja lajikokemusta, sillä Hall of Fame -tilaisuuden osanottajista suuri osa saapui kisaa seuraamaan. Eeles Landström, Pentti Nikula, Tapani Haapakoski, Rauli Pudas, Antti Kalliomäki ja moni muu seurasi silmä tarkkana nykyhyppääjien toimintaa. Tällä kertaa sekä miesten että naisten kisan tulostaso jäi laimeaksi.
Sydämellinen kiitos kaikille Hall of Fame -tilaisuuteen osallistuneille. Oli mukava nähdä uusia kasvojakin jälleen paikalla, esimerkiksi Hanna Kirk (ent. Palamaa), joka on yksi naisten 4 metrin ylittäjistä.