Seivästalli satsaa tulevaisuuteen
Seiväskouluja käynnissä ympäri Suomen
7.4.2016
Hyvin ohjattujen ja laadukasta valmennusta sisältävien Seiväskoulujen tavoitteena on löytää uusia menestyjiä seiväshyppyyn. Seivästallin yhtenä tärkeimmistä tehtävistä onkin Seiväskoulukonseptin monistaminen mahdollisimman monelle paikkakunnalle.
Seivästallin Seiväskoulukonsepti perustuu Turussa jo vuosia toimineeseen malliin, jota lähdettiin kehittämään yhdessä SUL:n kanssa. Seivästallin ensimmäinen oma Seiväskoulu käynnistyi reilu vuosi sitten Liikuntamyllyssä Helsingissä ja nyt toimintaa on jo seitsemällä paikkakunnalla; Lahdessa, Tampereella, Turussa, Kuopiossa Jyväskylässä, Kuortaneella ja uusimpana Salossa keväällä toimintansa aloittava Seiväskoulu.
Mukana useita nykyisiä ja entisiä hyppääjiä
Hienointa koko toiminnassa on, että mukaan on saatu useita nykyisiä ja entisiä huippuhyppääjiä, joko itse valmennukseen tai taustajoukkoihin. Liikuntamyllyn toimintaa vetää Kimmo Katila ja siellä taustatukea antaa Antti Kalliomäki. Lahdessa toimintaa ohjaa Eemeli Salomäki, Kimmo Kantosalon taustatuella. Tampereella junioreita hyppyyttää Jere Bergius Raimo Eskolan valvovan silmän alla. Turussa Teemu Hyytiä ja Jarno Koivunen, Kuopiossa Pasi Pitkänen, Jyväskylässä ja Kuortaneella Mikko Latvala johtaa Seiväskoulun toimintaa. Salossa toimintaansa aloittelevan Seiväskoulun puuhanaiseksi on lupautunut Sari Murto, onhan hänen tyttärensä Wilma omalle uralleen ponnistanut Seiväskoulusta käsin.
Seiväskouluja on toki muuallakin Suomessa. Vaasassa tällä hetkellä Mikael Westön vetämä omalla konseptillaan lähes parikymmentä vuotta toiminut seiväskoulu on tuottanut jatkuvasti edustustason hyppääjiä, parhaana Pekingin olympiaedustaja Vanessa Vandy.
Hyvät urheilijatyypit löydettävissä
Jo vuoden kokemukset Seiväskouluista osoittavat, että lajiin on saatava yhä enemmän kokeilijoita oikeanlaisten urheilijatyyppien löytämiseksi. Monien paikkakuntien ongelmana on ollut, että seiväshyppyä ei ole päässyt kokeilemaan lainkaan. Seiväskoulujen ja hyppypaikkojen lisäämisellä ongelmaan saadaan ratkaisu ja siitä esimerkki Hyvinkäältä on kuvaava. Vanhan villatehtaan kutomosaliin remontoitu yleisurheilu- ja palloilutila mahdollistaa lajien välisen yhteistyön. Jalkapalloilevat juniorit seurasivat siellä seiväshyppääjien toimintaa ja halusivat itsekin kokeilla. Näin pienestä se voi lähteä liikkeelle.
Esikuvia ja taustavoimia riittää
Seiväshyppy on yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä yleisurheilulajeistamme. Mikä oli mahdollista ennen, on sitä myös tänään. Tähän me Seivästallissa uskomme ja naishyppääjämme ovat siitä elävä todiste. Seivästallin toiminnassa on mukana niin paljon seiväshyppyhistoriaa, että sen avulla isommatkin ongelmat ylitetään ja toiminnalla on jatkuvuutta. Opetus- ja kulttuuriministeriöltä saamamme tuki Seiväskoulujen seipäiden hankintaan on sekin osoitus luottamuksesta. Tiivis yhteistyö SUL:n kanssa mahdollistaa valtakunnallisen toiminnan ja tiedonkulun.